Chemcomex Praha porazil ve finále Ligy mistrů ve Španělsku Dynamo Moskva a přepsal dějiny českého sálového fotbalu

11.03.2015 10:48

Futsalisté pražského Chemcomexu přehráli 3:2 po prodloužení ve finálovém duelu v Lize mistrů ve španělském Lloret de Mar moskevské Dynamo a po dlouhých dvaceti čtyřech letech získali pro naši zemi vítězství v nejprestiznější evropské klubové soutěži. Pražský celek si navíc výhrou zajistil účast v Interkontinentálním poháru s vítězem jihoamerického šampionátu. Futsalisté Chemcomexu Praha na Pyrenejském poloostrovu posbírali i individuální ocenění, Mário Vozár byl vyhlášen nejlepším brankářem Ligy mistrů a ocenění pro nejlepšího hráče bral Míra Rott, což také svědčí o letošních výkonech pražského týmu v nejvyšší evropské klubové soutěži.

 

Milan Semmler

 

Ligu mistrů ve futsalu UEFS dokázal v sobotním nervy drásajícím finále vyhrát Chemcomex Praha a jako první český tým v historii všech forem fotbalu a futsalu dokráčel až na samý evropský trůn. Samotné finálové utkání s Dynamem Moskva přineslo vrcholný futsal s množstvím dramatických okamžiků na obou stranách.

"První gólovou šanci měl v 5. minutě Tomáš Fichtner, ale Dynamo pak převzalo otěže utkání a brankář Mario Vozár musel předvést několik skvělých zákroků, kterými udržel poločasový stav 0:0. Chemcomex hrál aktivní vysunutou obranu a Dynamo se snažilo přecházet především jeden na jednoho, což však naši hráči dokázali eliminovat," popisuje vývoj prvního poločasu prezident klubu Milan Semmler.

"Druhý poločas jsme zahájili třemi fauly, ale naše hra byla stále velice aktivní. Důsledkem byla akce ve 24. minutě, kdy Mário Vozár rozehrál míč na Ondřeje Šafránka, ten se přes dva hráče uvolnil a střelou na pravou zadní tyč po zemi otevřel skóre utkání. Zápas pak začal gradovat. Dynamo se zoufale snažilo vyrovnat, ale naše obrana vytrvala až do poslední minuty, kdy se z nevinného autu na zadní tyči prosadil Vjačeslav Plaksin," smutnil Semmler.

"Utkání se prodlužovalo o 2x 5 minut. Chemcomex hrál pod tíhou pěti faulů, zatímco soupeř měl fauly pouze tři. Kritická situace se odehrála ve 42. minutě. Petr Šnídl se dopustil šestého faulu a po svém pátém osobním musel předčasně do sprchy. K míči se postavil Danir Kurašin a neomylně poslal Dynamo do vedení 2:1," ličí dramatické utkání Semmler.

"V tento okamžik jsme stáhli sestavu na šest statečných dolněných Máriem Vozárem v brance. Dohrávali jsme s největším sebezapřením opravdu na krev, ale koncovku jsme dokázali dotáhnout až do vítězného závěru. Nejprve se krásně uvolnil na sedmi metrech Ondřej Pulkert a střelou ze středu pod břevno ve 46. minutě vyrovnal na 2:2. Vrcholnou akci jsme zahráli ve 47. minutě. Tomáš Fichtner se uvolnil po pravé straně a byl faulován Kurašinem, pro něhož to byla zároveň druhá žlutá karta. Z následného trestného kopu Tomáš Fichtner nastřelil před brankou uvolněného Míru Rotta a ten dokázal svou šanci s přehledem proměnit na 3:2. Vedení jsme už nepustili a zápas dotáhli k historickému vítězství," dodal závěrem Milan Semmler.

Letošní cesta k vítězství byla určitě strastiplná, ale jak s oblibou říká prezident České federace sálového fotbalu - futsalu a také prezident Chemcomexu Milan Semmler, když chceš vyhrát, musíš nakonec porazit každého. Což se ve Španělsku také naplnilo do puntíku, Chemcomex přežil úvodní klinickou smrt se španělským Tomillaram, aby znovu vstal z mrtvých v souboji s katalánským CF Esplais. S norským týmem to byla ve čtvrtfinále procházka růžovým sadem a na Poličku to Pražané letos umějí, což si vyzkoušeli i ve finále české celostátní ligy v Luhačovicích.

Finálové utkání s Dynamem Moskva sneslo ty nepřísnější futsalové parametry a možná je na škodu, že takové utkání nepřenášela místní TV či alespoň se utkání neobjevilo na internetovém vysílání. Oba týmy určitě měly příznivcům co nabídnou a co se dramatičnosti týče, tak Chemcomex Praha letos svým fanouškům a hlavně trenérům hodně pocuchal nervy. 

Ale jak se říká, odvážnému štěstí přeje a je potřeba být silný v těch nejkritičtějších momentech, které když se zvládnou, tak posilují celé mužstvo a to Chemcomex opravdu předvedl dokonale. Je skvělé, že to dokázal v roce, kdy český sálový fotbal - futsal slaví 40 let svého založení a hráči pražského týmu tímto připravili ten nejlepší dárek všem sálovkářům a také všem obětavým funkcionářům. Většina hráčů Chemcomexu bude již za týden reprezentovat Českou republiku na mistrovství Evropy, které proběhne v Praze a v Jilemnici a pokusí se zde navázet na své velmi úspěšné španělské tažení.